SERGI CÁMARA ©foto

L’educació hauria d’estar protegida en tot tipus de circumstàncies.

La meitat de les persones refugiades a tot el món són menors. Els conflictes internacionals i interns no només estan augmentant a tot el món, sinó que són cada vegada més prolongats i afecten un nombre més gran de persones. Des de fa 10 anys, la xifra de persones desplaçades forzosament no ha parat d’augmentar, fins arribar als actuals 70’8 milions.

 

L’educació hauria d’estar protegida en tot tipus de circumstàncies. Però, en situacions de conflicte armat i violència generalitzada, les escoles segueixen sent atacades.

Entre 2013 i 2017 almenys 74 països patiren atacs a l’educació, destruint centenars d’escoles i centres d’ensenyament, i resultant ferits milers d’estudiants, educadors i educadores.

 

I, en 34 països que els pateixen sistemàticament, es van registrar més de 14.000 atacs en els últims 5 anys.

Moltes vegades els grups armats utilitzen les escoles per a les seves operacions o les ataquen o destrueixen deliberadament.
Les alumnes i les mestres són objecte d’atacs per ser noies i dones. En els últims 5 anys en almenys 18 països s’han patit atacs com bombardeig d’escoles femenines, violacions, segrestos i assetjament sexual.
El camí a l’escola suposa també un greu perill per a elles, ja que són atacades sexualment, el que fa que, a més, augmenti la seva por i la de les seves famílies a l’hora d’anar a classe. En els darrers 5 anys, parts involucrades en conflictes d’almenys 17 països han perpetrat violència sexual en les rutes cap a l’escola o dins d’ella.
La proliferació de grups extremistes i terroristes mundials i els conflictes armats relacionats amb els recursos naturals suposen noves amenaces per a l’alumnat.
Tot això fa que augmenti l’abandonament escolar, especialment entre les noies, i que una població que és especialment vulnerable per la seva edat perdi el seu dret a formar-se i a tenir un futur esperançador.
De fet, sols el 61 % dels menors refugiats al món està escolaritzat a primària i menys del 25 % a secundària.

L’educació hauria d’estar protegida en tot tipus de circumstàncies. Però, en situacions de conflicte armat i violència generalitzada, les escoles segueixen sent atacades.

Les i els alumnes refugiats mereixen respecte i una protecció especial. El seu dret a l’educació està reconegut en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals i en la Convenció sobre els Drets de la infància. I el Dret Internacional Humanitari contempla normes per protegir les necessitats i drets bàsics de la població no combatent i refugiada, inclosa l’educació dels nens, nenes i adolescents.

Des d’Entrecultures ens comprometem amb una escola de pau i lliure de violència, una escola de reconciliació i de trobada per a tots els nens i nenes que s’han vist forçats a deixar la seva llar. Centres educatius on no sols se’ls ofereix una educació de qualitat, sinó que se’ls protegeix de manera integral a través de l’atenció psicosocial i on es treballa la capacitat de resiliència i recuperació.

SERGI CÁMARA ©foto

Aquestes escoles són refugi.